Biomasa – průsečík energie, chemie a zemědělství

Projekt BIORAF

V Ústavu chemických procesů AV ČR ,v.v.i., byla v tomto roce získána státní podpora od TAČR na dlouhodobý projekt biorafinace (BIORAF).

Tento projekt je charakteristický tím, že vychází z koncepce biorafinace, ale dále ji rozvíjí horizontálně, to je propojuje sdružené producenty rostlinné, živočišné a řasové biomasy s vědeckými organizacemi tak, aby produkty získané z jednoho zdroje biomasy, mohly být využitelné nejenom u konkrétního producenta biomasy, ale využitelné jako surovina pro výrobu produktu u partnerského producenta. Vědecké a technologické zajištění biorafinačních procesů pak zajišťují významné vědecké organizace AV ČR a VŠCHT v Praze.

Příkladem může být zpracování odpadů z živočišné výroby (peří, chrupavek kuřat a králíků, apod.) hydrolýzním postupem, vyvinutým na vědeckých pracovištích, na produkty využitelné jako krmné medium pro řasy či bakterie pro produkci krmných proteinů, které se využijí u poskytovatele suroviny. Odpadní glycerol z omezené výroby biodieselu z živočišných tuků, může dále konvertován heterotrofními řasami na výrobu cenných produktů nebo biodiesel (který je tomto případě zamýšlený jako produkt omezeného lokální využití u zemědělského partnera), nebo je bakteriemi využit na výrobu základní (platformové) chemikálie, využitelné např. u producenta rostlinné biomasy jako herbicid či růstový stimulátor. Dále jsou tyto hydrolyzáty využívány pro přípravu preparátů, využitelných v kosmetice (kolagen, hyaluronan, chondroitin, glukosamin) a ve farmacii (peptidy) a jako stimulátory růstu.

Odpadní glycerol vyráběny z odpadů producenta živočišných odpadů je současně s biodieselem využit pro výrobu velmi žádaných poly-nenasycených mastných kyselin (arachidonová, eicosapentaenová, docosahexaenová), karotenoidů, apod. které jsou součástí potravinových doplňků. Vybrané rostliny a rychle rostoucí dřeviny, pěstované za účelem jejich energetického využití a rostlinný odpad jsou podrobeny fyzikálním a chemicko –inženýrským operacím a chemické konverzi, aby byly získávány bioaktivní látky, využitelné u výrobce živočišných produktů, apod.

Zbyla biomasa je peletovaná a je využita energeticky, nebo jako organické hnojivo. Tento biorafinačně uzavřený modelový okruh je u nás jedinečný a je realizován jako demonstrační, využitelný mj. pro efektivní lokální propojení různých subjektů, pracujících s biomasou. Umožňuje nejen racionální využití cenných surovin, ale má též ekonomický benefit: výroba cenově efektivního produktu může kompenzovat i případné ztráty při výrobě jiných, méně cenných, nebo méně efektivně vyrobených produktů.

Nejdůležitější ekonomická charakteristika tohoto biorafinačního projektu spočívá v tom, že výroba jednotlivých produktů není závislá na čerpání dotací.

Současně budou vědecká pracoviště jako účastníci tohoto projektu vyvíjet nové pracovní postupy, protože pracují s netradičními heterogenním materiály, poskytovat formulace nových výrobků a jako přidanou hodnotu přinášet nové vědní poznatky v oblasti základního výzkumu chemického inženýrství, bioinženýrství, mikrobiologie a molekulární biologie.

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Přihlášení