Biomasa – průsečík energie, chemie a zemědělství

Energetické využívání biologicky rozložitelného odpadu (BRKO)

Jistě významným zdroje energie může být i biologicky rozložitelný podíl komunálního odpadu. Množství komunálního odpadu KO se liší ve venkovských a sídlištních zástavbách od cca 290 kg/rok/obyvatele až na 133 kg/rok/obyvatele. Skladba KO je též odlišná, ale přibližné disponibilní množství biologicky rozložitelného odpadu je v současnosti kolem 1,000 000 tun/rok. V současné době vstoupila v platnost možnost energetického spalování komunálního odpadu, kdy se předpokládá obsah 40% biologicky rozložitelného. Zajímavé z energetického hlediska je zastoupení papíru a plastů, které lze odhadnout v KO na cca 38%. I když se jedná o mix obnovitelného a neobnovitelného zdroje, jeho termické využití je výhodné, a v řadě zejména zahraničních cementáren se výhodně aplikuje (nahrazuje např..až cca 25% hnědého uhlí). Výhřevnost tohoto typu odpadu se liší podle složení, které může kolísat podle lokality a ročního období, ale může být až do cca 19 MJ. Obecně je možno využívání komunálního odpadu považovat za výhodné, protože jde o obnovitelný zdroj, který by měl být v podstatě trvale dostupný v odhadovaném množství.

Biochemická výroba paliv 1. generace

V souladu s evropskou směrnicí 2009/28/ES o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů se ČR zavázala postupně dosáhnout 10% podílu obnovitelné energie v dopravě. V případě, že do této částky nebude zahrnuto použití biometanu z bioplynu (u nás zatím ve stadiu experimentů, ale dle některých zahraničních zdrojů by jeho výroba z bioplynu mohla dokonce saturovat evropské potřeby metanu), musí tento závazek řešit produkce paliv 1. generace, tj. bietanolu a methylestéru, tzv. MEŘO.

Hlavní výrobu bioetanolu BE dnes zajišťují velké lihovary, zejména využívající cukrovku a částečně obilí, při výtěžnosti čistého BE u cukrovky 4,20 t/ha, resp. 2,6 t/ha. Roční výrobní kapacita se u takových velkých výrobců pohybuje mezi 700.000 hektolitry až 1,000 000 hektolitrů čistého etanolu ročně. Potenciálně potřebné množství čistého etanolu lze odvodit z roční spotřeby benzinu v ČR, který je kolem 2,4 miliardy litrů. Při 5% obsahu etanolu jako příměsi je teoretická potřeba kolem 1 200 000 hl. Potřeba je tedy u nás zajištěna. Cena je ovlivňováno vývojem cen na světových trzích, u nás se pohybuje podle ceny suroviny (cukrovka, obilí) mezi 16,5 Kč/l až 20,2 Kč/l, resp. 16,9 Kč/l až 22,3 Kč/l.

Pokud jde o MEŘO, v ČR zcela dominuje výroba z řepky. Je zde předpokládaná výhledová kapacita oleje, vhodná na výrobu MEŘO, v množství cca 350.000 tun/rok. Při současné spotřebě nafty z fosilních zdrojů v ČR v objemu 5,5 miliardy litrů/rok a za předpokladu nahradit 5% fosilní nafty bionaftou to činí cca vyčlenit 220.000 tun MEŘO/rok, což je splnitelný úkol (řepka je dnes pěstovaná na 10% všech osetých ploch u nás). V závislosti na cenách řepky se prodejní cena MEŘO pohybuje v rozmezí 18,1 Kč/l až 23,41 Kč/l. Energetický obsah MEŘO je vyšší než u biolihu.

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Přihlášení