Od Utopie k Dystopii: globální rizika v roce 2012

Případ třetí: Temná strana propojenosti

V moderním světě se mění koncepce moci, která se posouvá z fyzického světa do virtuální oblasti, kde je nutné zachovávat určitou kyberprostorovou hygienu a zdravé digitální prostředí. Dnes je nějakým způsobem připojena k internetu třetina světové populace. Před deseti lety to bylo jen 8% populace. Na světě existuje pět miliard mobilních telefonů a z toho do konce roku 2011 bylo prodáno 470 milionů chytrých telefonů. Internet rovněž dnes propojuje pět miliard různých zařízení jako jsou stroje v továrnách,
čerpadla, klimatizace a zavlažovací systémy. Během několika příštích let bude na síti zhruba třicet miliard různých „věcí“. Mezi rokem 2010 a 2011 se množství kyber-útoků zvýšilo o 44% a v samotných USA skoro o dvě třetiny! Anglie si již udělal zátěžové testy pro očekávané kyber-útoky, které se odehrají během letních olympijských her.

Jako ilustraci toho, co začíná být možné slouží případ Stuxnet, kdy složitý počítačový vir odstavil jaderné odstředivky v íránských jaderných zařízeních. Jenže podobný virus by byl schopný napadnout i řídící pult jaderné elektrárny. Jiným příkladem je program GhostNet, který byl před dvěma lety odhalen v tisícovce počítačů umístěných na klíčových místech vládních i nevládních organizací ve více jak stovce zemí. Virus umí odeslat uložené dokumenty, zaznamenat vytvářené texty a dokonce manipulovat mikrofonem a kamerou počítače tak, že uživatel vůbec netuší, že vše, co se v místnosti děje, je odposlouchávané. Není nutné se o půlnoci vloupat do střeženého objektu a instalovat „štěnici“, stačí poslat po síti vhodný program.

Jednou ze součástí výzkumu na tomto poli je zjistit, jak lidé kyberprostor vnímají. Většina lidí by v obchodě neukradla dvd s filmem, ale klidně si jej stáhne z nelegálního serveru a ještě se tím chlubí. Mezi mnoha experty panuje přesvědčení, že rychlý vývoj internetu zloduchy – ať již nudící se adolescentní hackery, zloděje i politické manipulátory a vyděrače – poněkud zaskočil, ale přizpůsobují se situaci a vyvíjejí nové, mnohem účinnější útočné programy, se kterými budeme již brzy konfrontováni.

Stran: 1 2 3 4 5 6

Přihlášení