Od Utopie k Dystopii: globální rizika v roce 2012

Rizikové kategorie

Experti Světového ekonomického fóra identifikovali pět hlavních oblastí rizik.

1. Ekonomická sféra: za nejvíc rizikové jevy jsou zhruba ve stejné míře považovány nerovnoměrnost příjmů mezi chudými a bohatými občany, která vytváří něco, co by 19. století nazvalo „třídním bojem“, a nerovnováha mezi dluhy a příjmy a to jak na úrovni států, tak i domácností. O něco menší rizika se týkají volatility cen potravin a energií a opakujících se krizí likvidity.

2. Environmentální sféra: nejzávažnější problém je vzrůstající koncentrace skleníkových plynů v atmosféře a neschopnost zvládat klimatickou změnu. S tím úzce souvisí narušení vodního hospodářství země a snižování úrodnosti půd. Rovněž ve městech pozorujeme nezvládnutou urbanizaci projevující se růstem okrajových čtvrtí. Mezi menší, ale stále ještě významná rizika patří nové kmeny baktérií odolných proti antibiotikům a možnost slunečních bouří, které naruší dopravu a komunikaci včetně výpadků bankomatů.

3. Geopolitická sféra: tři závažné rizikové faktory se týkají koncentrované, cílené korupce, existence „křehkých“ států na pokraji rozkladu a terorismu. Další rizikovou oblastí je ztráta světové vlády i alespoň koordinace mezi státy, tak, jak ji kdysi v silnějších letech vykonávalo např. UNESCO nebo v menším měřítku NATO.

4. Sociální sféra: vévodí ji dva faktory, na které si Evropa zatím nezvykla – nedostatek vody a nedostatek potravin. Většina expertů však pochází mimo Evropu, kde je tento problém pociťován velmi intenzivně. Méně významná rizika jsou tak jako tak odvozená od nedostatku vody a potravin – náboženský fanatismus, nezvládnutá migrace lidí, zranitelnost vůči epidemiím, neschopnost poradit si se stárnutím populace.

5. Technologická sféra má jedno hlavní riziko – kyberútoky a několik o něco méně pravděpodobných událostí jako je zhroucení infrastruktury, masivní krádež dat a dezinformační a manipulativní kampaně. Roste rovněž zranitelnost v zásobování minerálními zdroji a objevují se obavy z dopadů nanotechnologií.

Mezi neznámé i málo prozkoumané faktory patří například dopady genetických modifikací, ekonomická nevzdělanost i možnost sopečné zimy.


© Václav Cílek

A co s tím ?

Zpráva samotná je výmluvná v tom, že řešení oněch padesáti hlavních rizik v pěti základních sférách věnuje jenom jednu stranu. Možnosti řešení jsou  naznačena v samotné formulaci rizik a v případových studiích. Zpráva jakoby říkala: „Jste rozumní lidé, teď o trochu lépe víte, jak to je se světem, tak s tím něco udělejte“. Mezi řádky však čteme zhruba toto sdělení: „Problémů je mnoho a jsou propojené. Celý svět se ocitá v nějakém novém režimu, na který je nutné reagovat posunem mentality a stovkami promyšlených velkých i drobných kroků, jejichž průběh musí být průběžně sledován a omyly pružně opravovány.“

Stran: 1 2 3 4 5 6

Přihlášení