Rok a půl po havárii v Jaderné elektrárně ve Fukušimě I

Brzy uběhne rok a půl od největšího zemětřesení v známé historii Japonska a následného cunami, které zasáhlo jeho severovýchodní pobřeží. Jedním z následků cunami byla i druhá nevětší havárie jaderné elektrárny v historii, která postihla Jadernou elektrárnu Fukušima I. Je proto možná zajímavé shrnout současné poznatky o vzniku, průběhu a dopadech havárie i to, jak situace v oblasti vypadá v současné době a jak postupují práce na likvidaci následků.

Vlna cunami zasáhla Jadernou elektrárnu Fukušima I, voda při nárazu na pobřeží vystříkla do výšky až čtyřicet metrů (zdroj TEPCO).

Zemětřesení a cunami

Zemětřesení zasáhlo Japonsko 11. března 2011. Kromě toho, že šlo o největší zemětřesení v Japonsku, jednalo se o jedno z pěti největších zemětřesení na světě v moderní historii. Epicentrum bylo pod mořem na východ od severní části Japonska. Síla zemětřesení byla taková, že například posunulo Honšu o 2,5 m. Japonsko je na zemětřesení zvyklé a připravené, jeho následky tak byly relativně omezené. I když například protržení přehrady Fujinuma si vyžádalo několik obětí na životech a 1800 domů bylo zaplaveno.

Důsledkem zemětřesení však byl také vznik obrovské vlny cunami. Ta dosáhla v městě Miyako výšky až 40,5 m a dostala se až do hloubky 10 km do vnitrozemí. Byl zničen obrovský kus pobřeží, spousta měst, budov a průmyslových objektů v dvaceti prefekturách. Úplně nebo zpola bylo zničeno téměř 400 000 budov. Poslední soupis v březnu 2012 potvrdil 15 867 mrtvých a 2909 pohřešovaných. I tak obrovský počet obětí ukazuje, že se jednalo o přírodní katastrofu i pro Japonce absolutně nečekanou. Byly zničeny i oblasti, které se považovaly za absolutně bezpečné a před cunami spolehlivě chráněné.

Situace ve Fukušimě I, ochranný val měl výšku necelých 6 m, výška vlny cunami byla 14 m nad normální výškou hladiny moře (zdroj TEPCO).

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Přihlášení