Rok a půl po havárii v Jaderné elektrárně ve Fukušimě I

Průběh prvních hodin a dní havárie

Jak už bylo zmíněno, byly v okamžiku zemětřesení 11. března 2011 první, druhý a třetí blok v provozu na plný výkon a ostatní tři v odstávce. Automatické vypnutí pracujících bloků, jako reakce na zemětřesení, zapracovalo přesně podle očekávání. Zároveň se otřesy přerušilo elektrické vedení firmy TEPCO do elektrárny. V té době naskočily náhradní dieselové zdroje elektřiny.

Zemětřesení však následovala vlna cunami, která zaplavila a úplně zničila náhradní dieselové generátory, pumpy mořské vody, elektrické rozvody a zdroje stejnosměrného proudu u bloku jedna, dvě a čtyři. Výsledkem byla ztráta všech zdrojů energie s výjimkou vnějšího vzduchem chlazeného dieselagregátu u šestého bloku. Souhrnně, bloky 1, 2 a 4 ztratily veškeré zdroje, blok 3 ztratil veškeré zdroje střídavého proudu a baterie dodávající stejnosměrný proud vydržela pouze do úsvitu 13. března, blok 5 ztratil veškeré zdroje střídavého proudu.

Instalace ponorné pumpy. Snímek pořízen 17. března 2011. (Zdroj TEPCO).

Cunami nezničila jenom zdroje energie. Zničila a spláchla pryč auta, těžkou techniku, nádrže na naftu a štěrk na zpevněných cestách. Poničila budovy a v nich nejen elektroinstalaci ale i další vybavení. Mořská voda zaplavila celou plochu, na které se nacházely budovy elektrárny. Velice intenzivně zasáhla i hermeticky uzavřené prostory třetího a čtvrtého bloku a společných zařízení (budova společného bazénu). Po opadnutí vody byly všude rozházeny trosky, které velice ztěžovaly pohyb pracovníků. Samotné zemětřesení také vytvořilo trhliny venku a v budovách zpřeházelo část zařízení. Dříve průchodná místa byla zatarasena, v cestách zely nebezpečné díry.V budovách byla tma a i na známých místech hrozilo riziko nečekaných překážek.

Výpadek elektřiny způsobil, že nefungovaly monitorovací zařízení a také komunikace v samotné elektrárně i s okolím byla velmi ztížená. Situaci tak musel řešit personál bez odpovídajících prostředků a manuálů. Zmíněné zničení komunikací extrémně ztížilo dopravu náhradních zařízení potřebných k zajištění havarijního chlazení reaktorů, jako byly hasičské stříkačky či náhradní zdroje elektřiny. A hlavně znemožňovalo jejich rychlé a účinné zapojení do záchranných prací. Navíc musel personál reagovat na dotřesy, které hlavní zemětřesení následovaly, a neměl jistotu, zda nepřijde další velké zemětřesení či cunami.

To byly hlavní důvody, které vedly k řadě havárií způsobujících v konečném důsledku únik velkého množství radioaktivity. V krátkém přehledu tyto události vypadají takto. Dne 11. března 2011 ve 14:46 japonského času nastalo zemětřesení a došlo k havarijnímu vypnutí tří pracujících reaktorů. Zhruba v 15:37 zasáhla elektrárnu hlavní vlna cunami a elektrárna ztratila zdroje elektřiny.

Fotografie třetího bloku pořízená 16. března 2011 z vrtulníku (zdroj TEPCO).

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Přihlášení