Rok a půl po havárii v Jaderné elektrárně ve Fukušimě I

Hlavně s pomocí robotů se vytvářejí mapy dozimetrické situace v reaktorových budovách, které umožní připravit co nejefektivnější metody dekontaminace nebo stínění. Tak se vytvoří podmínky pro dlouhodobější práci lidí v těchto prostorech. V nižších patrech budov je radiační situace velice náročná a jen v omezené míře lze dekontaminaci provádět s pomocí lidí. Proto se hledají cesty, které by umožnily dekontaminační práce pomocí robotů. Po podrobném průzkumu radiační situace a vytvoření dozimetrických map u prvního bloku v květnu (v prvním patře se naměřily hodnoty dávkového příkonu mezi 3 až 8 milisieverty za hodinu) byl v létě podobný průzkum proveden u druhého a třetího bloku. Roboty proměřily dávkový příkon v prvním patře těchto bloků. Jeho hodnoty se pohybovaly mezi 5 až 20 milisieverty za hodinu u druhého bloku a mezi 15 až 100 milisieverty za hodinu u bloku třetího.

Práce na vyzvednutí dvou čerstvých palivových článků z bazénu vyhořelého paliva čtvrtého bloku (zdroj TEPCO).

V druhém bloku byl dávkový příkon měřený ve vzdálenosti 150 cm nad podlahou větší než při měření těsně nad ní, u třetího tomu bylo naopak. Je to způsobeno tím, že v druhém bloku nedošlo k vodíkové explozi a radionuklidy, které se na podlahu, stěny i stropy dostaly s unikající párou se rovnoměrně rozprostřely. U třetího bloku došlo k vodíkové explozi a prach a úlomky se nahromadily na podlaze. Zároveň se také pouze u třetího bloku vyskytují vysoce aktivní místa spojená právě s prostory neuklizenými od prachu a trosek. To vše bude potřeba vyčistit nebo odstínit.

Významným úkolem je také zabránění šíření radioaktivity do moře. Tam jde hlavně o vyřešení problému s radioaktivitou, která se v prvních týdnech nahromadila v zálivu mezi vlnolamem proti cunami a pobřežím. Z toho důvodu se provedla fixace radioaktivity na dně zálivu, aby se nešířila a probíhá dekontaminace jeho vody. Cestou pro zabránění možnosti úniků radioaktivní vody je vylepšování, zjednodušování a zkracování délky systému, který čistí, dekontaminuje a odsoluje vodu a znovu ji posílá k použití při chlazení. V současné době se také dokončuje systém dekontaminace vody od všech radioizotopů. I těch, které stávajícím dekontaminačním zařízením pronikaly. Nejsou sice těmi, které by tvořily dominantní složku nebezpečné aktivity, ale po jejich odstranění bude voda úplně čistá a nebude nutné ji speciálně skladovat, jak se tomu děje doposud.

Dekontaminace probíhající v areálu elektrárny Fukušima I má přispět ke zlepšení pracovních podmínek. (Zdroj TEPCO)

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Přihlášení