Rok a půl po havárii v Jaderné elektrárně ve Fukušimě I

Velmi důležité je zlepšování radiačních podmínek pro práci lidí v areálu elektrárny mimo budovy reaktorů. Radioaktivní trosky byly odklizeny. Probíhá intenzivní dekontaminace důležitých prostor. Díky celkovému zlepšení pracovních, bezpečnostních i dozimetrických podmínek v elektrárně bylo možné snížit už v loňském listopadu hranici pro povolenou dávku u pracovníků z hodnoty 250 mSv, vyhlášené v extrémních havarijních podmínkách, na hodnotu 100 mSv. To už je hodnota platná pro pracovníky s radioaktivitou v běžné situaci. Pod touto hodnotou se neobjevují žádná statisticky pozorovatelná zvýšení zdravotních rizik. Je třeba připomenout, že pouze 169 pracovníků dostalo dávku překračující těchto 100 mSv. Téměř všichni obdrželi tuto dávku v prvních týdnech po havárii. Z nich pak 21 mělo dávku mezi 150 a 200 mSv, tři mezi 200 a 250 mSv a šest pak více než 250 mSv. Žádný z nich nedostal ozáření, která by překračovala hodnoty zaznamenávané běžně například u kosmonautů při jejich misích na stanici ISS. Zdraví žádného z pracovníků tak nebylo ohroženo a zvýšení rizika například rakoviny je srovnatelné s jinými riziky (například nižší než při kouření).

V některých budovách už bylo možné zavést neaktivní prostory, kde pracovníci nemusí dodržovat přísná radiační pravidla. V dalších místech se nemusí používat všechny ochranné pomůcky, například masky. Je tak možné pracovat efektivněji. Práce tak postupně budou přecházet stále více od těch, které zjišťují stav poškozených reaktorů a budov, k těm dekontaminačním a likvidačním.

Rozložení radiace v zasažených oblastech okolo jaderné elektrárny Fukušima I měřené v říjnu a listopadu minulého roku. Odstupňovanou šedí jsou vyznačeny oblasti s různým stupněm zamoření. Nejsvětlejší odstín šedé je radiace v místě, která vede k celoroční dávce mezi 10 až 20 mSv za rok, středně tmavá šeď je u oblastí, jejichž radiace vede k celoroční dávce mezi 20 až 50 mSv, a téměř černá barva pak u oblastí, kde roční dávka překračuje 50 mSv. Čerchovaná čára ohraničuje dvacetikilometrovou zakázanou zónu, přerušovaná čára pak ohraničuje oblast doporučené evakuace. Evakuovány byly také domy v oblasti Date, kde předpokládaná roční dávka překročila 20 mSv.

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Přihlášení