Nejistý plamen – Průvodce ropným světem

Autoři: Václav Cílek
Martin Kasík

Tento text představuje poněkud zkrácený text knihy V. Cílka a M. Kašíka „Nejistý plamen – průvodce ropným světem“, která vyšla v nakladatelství Dokořán v roce 2007. Za tu době se ledacos změnilo a autoři zatím neměli dost sil, aby o těchto změnách napsali knihu novou. Rovněž odmítli dotisk podle jejich mínění již trochu zastaralého textu. Přesto si lidé o knihu dál píší, a to hlavně kvůli úvodním kapitolám, které se nemění. Pro toto elektronické vydání jsem vypustil některé kapitoly a údaje, ale jiné jsem ponechal, protože začínají mít již historickou hodnotu. Ropa je a zůstane bolavým bodem světové energetiky a proto stojí za to o ní něco vědět.

Václav Cílek, 24. září 2012

1. díl – Naftu můžeš použít jenom jednou!

Domníváme se, že další rozvoj civilizace závisí na třech skupinách faktorů. Prvním z nich jsou sociální jevy spjaté s novou mentalitou, kulturou a spotřebou. Kultura v tomto pojetí představuje nejenom pěkný obraz nebo dobře napsanou knihu, ale určuje i to, kolik automobilů chceme mít a zda na dovolenou jezdíme na Šumavu, nebo do Thajska, i jestli dáváme přednost tvrdým i měkkým formám náboženství. V širším pojetí se kultura týká vztahů mezi lidmi a národy, a tedy způsobu řešení ekonomických, etnických, náboženských a jiných konfliktů.

Druhá skupina faktorů, která již začíná ovlivňovat dění na Zemi, je globální změna jako souhrn všech lidmi ovlivněných změn životního prostředí a klimatu, tedy záležitostí jako je nejenom globální oteplování, ale také stále obtížnější dostupnost vody, častější a větší povodně a dlouhodobá sucha.

Třetím faktorem, od kterého se bude odehrávat další vývoj lidské společnosti, je cena a především dostupnost energií. Růst spotřeby energie je úzce spjat s růstem hrubého národního důchodu. V této knize se budeme hlavně zabývat jevem, který se nazývá „peak oil“ neboli ropný zlom. V podstatě se jedná o to, že těžba ropy a zhruba o dvacet let později zemního plynu dosáhne vrcholu a pak dále bude již jen klesat. Lidská populace však stále ještě roste a ekonomický růst stimuluje stále další poptávku po ropě jako zatím hlavním nenahraditelným zdrojem energie.

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Přihlášení