Nejistý plamen – Průvodce ropným světem

Energie byla ve 20. století neskutečně laciná

Velmi dobrý lidský výkon je 100 W. Znamená to tedy, že za 10 hodin můžeme očekávat, že bude vykonána práce okolo 1 kWh. Může to být například elektrická energie získaná poháněním domácího elektrického generátoru připojeného ke kolu. Za 1 kWh elektrické energie zaplatíme ČEZu zhruba 5 Kč (2006). Za hodinu nekvalifikované lidské práce (šlapání na kole) zaplatíme 50 Kč, tedy za 10 hodin zaplatíme 500 Kč neboli zaplatíme 500 Kč za 1 kWh generovanou přímou lidskou prací. Tedy poměr cen energie v podstatě zadarmo dodané ČEZem a vyrobené svépomocí je minimálně 1 ku 100 (průměrný lidský výkon je spíše nižší a cena 1kWh elektřiny je také o něco menší). Energie, kterou dnes využíváme, je opravdu neskutečně levná.

Podobný výpočet platí pro energii z jednoho litru ropy: Energie obsažená v jednom litru ropy je cca 39000 BTU neboli cca 10 kWh energie. Za litr benzínu zaplatíme cca 30 Kč neboli za 1 kWh přibližně 3 Kč, což je přibližně polovina toho, co za stejné množství elektrické energie. Energii, kterou kupujeme a spotřebujeme ve formě benzínu je v porovnání s lidskou prací ještě levnější než ta z elektrárny, minimálně 1 ku 130. Promítněme si tento údaj do historie. Postavit Cheopsovu pyramidu, gotickou katedrálu nebo náš Karlštejn by i dnes byl problém, natož v dobách, kdy energie stála padesát až stokrát tolik co než dnes.

Značná část středověké pokory, ale i moderní sebedůvěry či arogance, plyne z cen a dostupnosti energie. Moc řady pravěkých a starověkých říší byla postavena na několika jednoduchých mechanismech kontroly a akumulace energie a na energetických úsporách a ziscích, jakými byla lodní doprava i výkonné zemědělství. Energetickou revolucí bylo například v 9.-10. století zavedení čínského vynálezu – koňského chomoutu, který na rozdíl od udidla dokázal plně využít koňskou sílu. Historie a archeologie energetických toků zná podobných triků celou řadu. Patří mezi ně nahrazení spodního vodního kola, které je roztáčeno jenom silou proudu, horním vodním kolem, kde působí i váha vody, anebo třeba jako v Holandsku těžba rašeliny a její laciná doprava do měst a manufaktur po vodních kanálech, které těžbou vznikly.

Poznámka: První práce zkoumající vztahy energie – ekologie – energie pocházejí od Howard T. Oduma (viz například zde). Stojí za zmínku, že koncept energetické návratnosti vznikl při studiu ekologických systémů v přírodě, a to ryb a rybí populace. Pravděpodobně poprvé použil zkratku EROI (energy return on investment) kolega C.A.S.Hall ve svých pracích v sedmdesátých a na počátku osmdesátých let. Později se začal používat výraz ERoEI.

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Přihlášení