Nejistý plamen – Průvodce ropným světem

Akumulace ropy

Migrující ropa buď skončí na zemském povrchu, kde se odpaří či oxiduje; nebo se její zásoby sníží chemickými změnami při migraci, anebo se na vhodném místě zachytí a vytvoří tak akumulaci či ložisko. Pro vznik ropné akumulace musí být splněny dvě podmínky – přítomnost porézní horniny, neboli ropného zásobníku či rezervoáru (reservoir rock), ve které se ropa kumuluje a existence nadložní nepropustné horniny, která zabraňuje dalšímu úniku ropy (cap rock, doslova klobouku či čepice).

Vaculíkova otázka: Ludvík Vaculík se mě na jednom bytovém semináři zeptal na často slýchanou otázku: Když se vytěží podzemní jezero ropy, tak proč do tohoto volného prostoru nevháníme přebytečný oxid uhličitý? Většina lidí se domnívá, že ropa tvoří jakési podzemní dutiny podobné jezeru. Ve skutečnosti je ropné ložisko založeno na principu houby, která za vhodných podmínek nasákne uhlovodíky. Běžný pískovec, tak jak jej známe např. z Prachovských skal, má porozitu okolo 22 objemových %. Toto množství je vyplněné směsí vzduchu a vody a kdybychom do pískovce dostatečně hluboko provedli vrt, mohli bychom z něj čerpat vodu, podobně jako v Saúdské Arábii čerpají ropu. Některé vápence a dolomity mají porozitu až kolem 30 objemových %, ale to je asi tak maximum, protože jinak se struktura horniny vlastní vahou zhroutí. Naproti tomu žuly mají porozitu méně jak 0,5 objemového % a v čerstvém stavu sotva pár promile svého objemu.

Proto se téměř dvě třetiny ropných ložisek nalézají v pískovcích (USA, Severní moře) a jedna třetina ve vápencích a dolomitech (Blízký východ). Ve vzácných případech můžeme ropu čerpat např. z vulkanitů. Několik texaských ložisek je vázáno na druhohorní podmořské lávové výlevy, které při kontaktu s mořskou vodou popraskaly a byly změněny na porézní zvětraliny. Ty byly potom pokryty jílovitými břidlicemi, které porézní horizonty utěsnily. O několik desítek milionů let později do pórů vulkanických hornin (kterým místní těžaři nesprávně říkají serpentinit) migrovaly a nasákly kapalné uhlovodíky a vytvořily deset poměrně významných ložisek.

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Přihlášení